top of page

5 patarimai, kaip pasiruošti PUPP lietuvių kalbos kalbėjimui


Lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo dalis žodžiu arba kalbėjimo įskaita, arba PUPP lietuvių kalbėjimas – labai svarbi užduotis. Pasiruošimas jai gali gluminti, ypač, pačioje pradžioje. Nors bene efektyviausia išeitis – individualus darbas su lietuvių kalbos korepetitoriais, tačiau mes turime ir 5 praktinius patarimus, kurie padės, paaiškins, kaip išmokti svarbiausius dalykus ir įveikti lietuvių kalbėjimą 10-oje klasėje.


Susipažinkite su reikalavimais

Pradėkite nuo pažinties su vertinimo kriterijais. Oficialaus vertinimo kriterijų dokumentas nėra didelės apimties, tad jam paskaityti nereikės daug laiko ar jėgų.

Na, o žinodami, kokie kriterijai bus vertinami (turinys, kūrinių lyginimas ir vertinimas, kalbėjimo raiškumas, kalbėjimo struktūra, gebėjimas išsamiai atsakyti į klausimus), galėsite efektyviai pasirengti.

Pavyzdžiui, kalbos taisyklingumas sudaro 10 % bendro vertinimo. Tad, jeigu pasirinksite nevartotinus žodžius, barbarizmus ar nepripažintus naujadarus ne kaip meninės išraiškos priemonę, arba žodžius tarsite neaiškiai, rizikuojate prarasti 1 balą.


Gerai pažinkite literatūrą, kuria remsitės

Jums ne tik reikia pasiremti literatūros kūriniu, bet ir iš jo ištraukti susijusias mintis, jas interpretuoti bei, juo remiantis, nagrinėti pagrindinę kalbėjimo temą. Po jūsų kalbos vertintojai dal galės užduoti klausimus, kurie bus susiję su kūriniu, jo kontekstu, autoriaus biografija ir ne tik. Kuo daugiau apie tai žinosite, tuo ramiau jausitės prieš PUPP kalbėjimą ir jo metu.

Jeigu norite, galite pasitarti su savo mokytojais, tėvais, korepetitoriais, draugais ar giminaičiais, kad jie sugalvotų jums įdomių klausimų, susijusių su aptariama tema. Naujas požiūris į savo temą galės praplėsti akiratį bei pasiruošti net netikėtiems vertintojų klausimams.


Daug kartų kartokite kalbą, kad ji taptų puikiai pažįstama

Kalbėjime ir prieš jį geriausiai jausitės, kai žinosite, apie ką kalbate, ko jūsų gali klausti ir ką norite pasakyti. Tam reikėtų kalbą kartoti bent po 1-2 kartus per dieną nuo tada, kai kalba parašyta ir nebebus smarkiai redaguojama. Jeigu pernelyg intensyviai kartositės kalbą, kuri dar bus redaguojama, vėliau gali kilti sunkumų persiorientuojant tarp redakcijų/versijų, tad maksimalias jėgas sutelkite į tai, kad kuo greičiau turėtumėte galutinį variantą.


Skirkite laiko sau, kad padidintumėte pasitikėjimą

Nuo nervų, emocijų ir jaudulio nepabėgsite. Dėl to reikėtų dėmesį sutelkti į tai, ką galite kontroliuoti. Pastebėta, kad žmogus geriausiai jaučiasi tada, kai labiausiai pasitiki savo išvaizda. Dėl to galite prieš kalbėjimą apsilankyti kirpykloje, pasirinkti mėgstamus marškinėlius, patinkančias kelnes, papuošalą ar kojines. Svarbu išlaikyti nuosaikų, formalų stilių, tačiau skyrus laiko savo išvaizdai galima padidinti pasitikėjimą savimi.


Nedarykite ir nesakykite to, su kuo patys nesutinkate

Dažnai pasitaiko situacijų, kada mokinys nori pristatyti gerą kalbą, tačiau ji(-s) koncentruojasi tik į tą tikslą, o į darbą neįdeda nuoširdumo, stengiasi tik dėl balo. Vertintojams tai jausis, kadangi kalbėjimas neleidžia paslėpti autentiškų žmogaus emocijų, kūno kalbos. Lengva matyti, kas nuoširdžiai ruošėsi PUPP kalbėjimui, o kas į savo darbą žiūrėjo atmestinai. Dėl to pasirinkite temą, kuriai jaučiatės artimi, galvokite apie kūrinius, kurie patiko ir į situacijas stenkitės žiūrėti savo pačių akimis, pateikdami nuosavas mintis, interpretacijas.



bottom of page