top of page

10 klasės kalbėjimo įskaita - kaip pasiruošti?

Updated: Feb 1


10 klasės kalbėjimo įskaita

Kai kurie mokiniai puikiai jaučiasi prieš auditoriją, visuomet turi, ką pasakyti, sklandžiai dėsto mintis, o kitiems egzaminas žodžiu kelia didžiulį stresą vien apie jį pagalvojus. Bet net ir tie, kurie kalbėdami jaučiasi it žuvis vandenyje, gali patirti sunkumų per viešąjį kalbėjimą. Todėl svarbu jam pasiruošti atsakingai, kad mokinys būtų užtikrintas savo kalba ir pasitikėtų savimi.

10 klasės kalbėjimas

PUPP lietuvių kalba – patikrinimas, sudarytas iš dviejų dalių: žodžiu ir raštu. Kalbėjimas yra ta dalis, kuriai mokinys gali puikiai pasiruošti iš anksto.

Mokinio kalba turi trukti nuo 5 iki 7 minučių. Jei kalbama per trumpai, patikrinimas gali būti neįskaitytas, o jei kalba pernelyg užsitęs, mokinys gali būti nutrauktas. Tad svarbu atsižvelgti į laiko kriterijų, kad būtų lengviau orientuotis, kokio ilgio kalbą pasirašyti. Reikia turėti omenyje, jog kalbant normaliu tempu per minutę vidutiniškai pasakoma apie 100 žodžių. Žinoma, tikslinga atsižvelgti į individualų kalbėjimo tempą.

10 klasės kalbėjimo temos

Visai neseniai atsiradę pakeitimai lėmė, jog dabar kalbėjimo temos yra sugalvojamos pačių mokinių. Nors temą moksleivis pasirenka pats, tačiau kertinis reikalavimas – ji turi būti susijusi su 10 klasėje per literatūros pamokas nagrinėjamais kūriniais.

Tiesa, artėjant egzaminams internete galite rasti nemažai pasiūlymų nusipirkti kalbėjimui skirtą temą, tačiau kur kas geresnis variantas yra ją paruošti pačiam. Jei reikia pagalbos, Corepetitus komandos mokytojai pasidalys sukaupta patirtimi ir padės parengti reikalavimus atitinkančią kalbą. Ruošdamas kalbą pats ar su korepetitoriaus pagalba mokinys žinos, kad kalba atitinka reikalavimus, jausis užtikrintas, gebės atsakyti į egzaminuotojų klausimus, pasitikės savimi.

Kaip pasiruošti kalbėjimo egzaminui?

Pirmiausia, prisiminkite dešimtoje klasėje analizuojamus kūrinius, išgryninkite idėją, temą, problemą, kurią norėtumėte paanalizuoti išsamiau kūrinių kontekste. Jei pasinaudosite Corepetitus mokytojų pagalba, jie jums patars, koks yra geras 10 klasės kalbėjimo pavyzdys, į ką atkreipti dėmesį, kaip kalbą sudėlioti sklandžiai bei taisyklingai. Labai svarbi dalis yra kalbėjimo planas, kuris bus jūsų vedlys egzamino metu, tad jį sudarykite itin skrupulingai. Tiesa, ne visiems tai lengvai pavyksta, tad šiuo klausimu jums taip pat pagelbės Corepetitus mokytojai.


bottom of page