top of page

Vaikas nenori mokytis – ką daryti?

Updated: Feb 1



Tam tikru metu daugelis tėvų susiduria su situacija, kai jų vaikas nenori mokytis. Tai gali kelti nerimą ir nusivylimą, tačiau galite būti tikri, jog kone visi su tuo susiduria. Daugybė tėvų laužo galvas, kaip susitvarkyti su šia problema, ir ieško efektyvių sprendimų. Nors pamojuoti burtų lazdele nepavyks, tačiau yra tam tikros strategijos, veiksmai bei dalykai, kuriuos galite pasitelkti į pagalbą, jei vaikas nenori mokytis.


Problemos sprendimas neįmanomas be priežasčių išsiaiškinimo


Prieš pradedant ieškoti sprendimų, būtina suprasti, kodėl jūsų vaikas apskritai nededa reikiamų pastangų, vengia pokalbių apie šią temą arba matote prastėjančius pažymius be didelio susirūpinimo. Nenorą mokytis gali lemti įvairūs veiksniai:

  • Mokymosi poreikių skirtumai. Kiekvienas vaikas yra unikalus, todėl jo mokymosi poreikiai gali labai skirtis. Galbūt trūksta interaktyvių pažinimo patirčių, gal netinka pateikimas?

  • Susidomėjimo stoka. Pagrindinė pasipriešinimo priežastis gali būti susidomėjimo dalyku stoka. Visi žmonės (vaikai ne išimtis) yra labiau linkę įsitraukti, kai tema jiems atrodo intriguojanti ar aktuali. Padėti gali aistringi pedagogai arba nuoširdų ryšį su atžala formuojantys korepetitoriai.

  • Nesėkmės baimė. Mąstymas apie perfekcionizmą arba tam tikrus, griežtus lūkesčius gali trukdyti vaikui mokytis. Tam, kad išvengtų klaidų jis apskritai vengs pastangų.

  • Spaudimas iš išorės. Tėvų, aplinkos ir mokytojų spaudimas kai kuriems vaikams gali būti nepakeliamas. Čia reikia padėti vaikui suprasti, kad nesėkmė teste – ne pasaulio pabaiga. Visada bus nauja diena!


Kaip paskatinti žingeidumą, jei vaikas nenori mokytis?


Kai jau žinote priežastis, galite galvoti apie tai, ką konkrečiai įmanoma padaryti. Nors universalaus sprendimo nėra, kadangi visi vaikai skiriasi, pasidalinsime keletu įžvalgų, ką galima išmėginti. Kažkuris iš šių sprendimų turėtų būti veiksmingas.


1. Skatinkite į viską žiūrėti kaip į galimybę augti, o ne klysti

Skatinkite vaiką į iššūkius žiūrėti kaip į galimybes augti. Juk klaidos - natūrali mokymosi dalis. Jų nereikėtų bijoti. Girkite vaiko pastangas ir atkaklumą, o ne tik pasiekimus.


2. Pažinkite, kaip vaikas mokosi ir stenkitės, kad jiems būtų įdomu

Atkreipkite dėmesį į tai, kokiu būdu jūsų vaikas geriausiai mokosi. Ar jam labiau patinka regimasis, girdimasis, ar kinestezinis mokymasis? Jeigu reikia, ieškokite korepetitorių ir papildomų užsiėmimų, kurie atlieptų į poreikius.

Pravartu paieškoti ir kūrybiškų, emociškai malonių būdų kartu su vaiku nagrinėti jį dominančias temas. Tai gali būti žaidimai, praktiniai užsiėmimai, ar edukacinės išvykos.


3. Skatinkite savarankiškumą

Suteikite vaikui galimybę bent šiek tiek kontroliuoti savo mokymosi procesą. Leiskite jiems pasirinkti juos dominančias temas ar projektus bei pridėti savo idėjas ar nuomonę. Taip jie prisiriš prie darbo, jausis jo kūrėjais ir turėtų labiau norėti stengtis.


4. Kelkite realius lūkesčius

Užtikrinkite, kad jūsų keliami lūkesčiai atitiktų vaiko galimybes ir būtų realūs.


5. Būkite kantrūs ir palaikantys, ypač nesėkmės akivaizdoje

Visada venkite spausti vaiką ar griebtis bausmių, gąsdinimų, ultimatumų. Tokia aplinka skatins vaiką slėpti savo nesėkmes, jis gali pasidaryti uždaresnis. Jei palaikysite ir nesmerksite, jis tikrai turėtų pasipasakoti bei išlikti atviru.


Įžvalgų apie vaikų nenorą mokytis turi ir mūsų korepetitoriai:



Manau, jog vienas iš veiksnių, lemiantis vaiko nenorą mokytis, yra įtempta dienotvarkė. Esu susidūrusi su atvejais, kai vaikai vasarą noriai mokosi ir padaro didelę pažangą, tačiau prasidėjus mokslo metams, tas noras ir įgytos žinios išgaruoja. Per didelė protinė apkrova vaiką gali alinti, ypač jaunesniame amžiuje, to pasekoje pradeda kartoti "nenoriu", "labai pavargau" ir panašiai... Tokiu atveju reikėtų peržvelgti vaiko dienotvarkę, atkreipti dėmesį, kuriomis savaitės dienomis po mokyklos būna labiau pavargęs. Būtų naudinga į dienotvarkę įtraukti vaiko mėgstamą fizinę veiklą, nes visi žinome, kad judant, protas pailsi nuo formulių ir taisyklių. Reikia nepamiršti, jog vaikai vasarą leidžia labai aktyviai ir daug juda, tad tai ir gali įtakoti geresnius mokymosi rezultatus mokantis su korepetitoriais atostogų metu. Taip pat reikėtų nustatyti poilsio laiką, jeigu vaikas iš mokyklos grįžta pervargęs. Poilsio metu turėtų būti ribojami ekranai (telefonas, kompiuteris, televizorius), galbūt naudingiau pažaisti stalo žaidimą, rinkti dėlionę, piešti, užsiimti kitokia mėgstama veikla, ar tiesiog šiek tiek pamiegoti prieš kitus dienos užsiėmimus.
Korepetitorė Ugnė

bottom of page