top of page

Matematikos korepetitoriai pataria: kaip įveikti matematikos sunkumus?

Updated: Nov 21, 2023


matematikos korepetitoriai

Kasmet vis daugiau mokinių neišlaiko matematikos egzamino ar sunkiai perkopia kartelę. Žemėjantys rezultatai matomi ir PUPP rezultatuose. 2024 metais organizuojamas žinių patikrinimas aštuntokams optimistiškesnių rezultatų, tikriausiai, taip pat neatskleis. Mokiniai pradeda įsibaiminti ne tik, kad neišlaikys reikšmingų atsiskaitymų, bet, kad apskritai – išmokti matematiką yra misija neįmanoma. Todėl dalinamės COREPETITUS matematikos korepetitorių patarimais, kaip įveikti matematikos baimę ir kas gali padėti jos mokantis.


Korepetitorių patarimai mokiniams


Dažnas mokinys pasakys, kad matematikos pamokos jį baugina. Viena iš pagrindinių įvardijamų priežasčių – „aš nieko nesuprantu“, dažnai priduriama „ir niekada nesuprasiu“. Ką patartumėt moksleiviui, kuris bijo matematikos pamokų, nes mano, kad nieko nesupranta?


Korepetitorė Reda: Klausti. Ne visada matematikos mokytojos tokios piktos, kaip atrodo. Jei nedrąsu klausti mokytojos, klausti bendraklasių, žymėtis, kas atrodo neaišku, vos tik pamačius, ir ieškoti žmogaus, kuris galėtų padėti. Jei mokinys yra introvertiškas – internete pilna vaizdo pamokų lietuvių ir anglų kalbomis, kurias galima atsisukti kiek nori kartų. O jei gali sau leisti ir turi laiko – pasiieškoti matematikos korepetitoriaus.

Matematikos korepetitorė Reda

Korepetitorė Silvija: mokiniams labai padeda koncentruoti teorijos konspektai pagal temas. 11 ir 12 klasėms ypač naudingos yra serijos „Prieš egzaminą“ knygos bei „Tempus“ vadovėlių pabaigoje esančios santraukos. 610 klasės mokiniai galėtų susirasti arba pasidaryti panašius konspektus. Jie neužima daug vietos, o visuomet galima atsiversti juos ir prisiminti. Tai mokiniams leidžia nebijoti, kad jie nevaldo situacijos ar pamiršo kokią nors medžiagą


Korepetitorė Vakarė: patarčiau pasikalbėti su bendraklasiais, kuriems sekasi matematika. Galbūt jie galėtų užvesti ant kelio, padėti, parodyti, kad netgi jiems kartais yra kliūčių, kurios priverčia stipriau pasimokyti. Taip pat, suprasti, jog matematika nėra neįveikiama, tik reikia pasistengti nenumesti jos į šoną. Be to, visuomet puikus sprendimas – asmeniniai korepetitoriai.


Pasidalinkite trimis geriausiais savo matematikos mokymosi metodais.


Korepetitorė Silvija:

  • Darytis koncentruotus teorijos konspektus.

  • Visada braižyti brėžinį, ypač tuose uždaviniuose, kur atrodo, jog nieko nesupranti. Kai imi braižyti, žymėtis, greitai pastebi tai, ko prieš tai galėjai nepamatyti

  • Trumpai peržvelgti visą medžiagą prieš kiekvieną pamoką ar užsiėmimą. Tiesiog greitai atgaivinti atmintį ir tuo pačiu pasikartoti, mat „kartojimas yra mokslo motina“.

Korepetitorė Julija:

  • Manau, kad svarbiausias mokymosi metodas, kuris rodo ženklius rezultatus yra sistemingas mokymasis. Nederėtų palikti visko vienam vakarui, nes bus sunku įsisąmoninti visą skyriaus informaciją per tokį trumpą laiką. Siūlau matematikai skirti bent keletą valandų per savaitę savarankiškam mokymuisi. Taip pat, nenusirašinėti namų darbų nuo geriau besimokančių klasiokų, tai tikrai nepadės ir tik sukels ateityje dar didesnį spragų kiekį.

Matematikos korepetitorė Julija
  • Taip pat svarbu turėti mokomąją medžiagą ir susikonspektuoti ją pagal sau suprantamą sistemą. Rekomenduoju turėti atskirą sąsiuvinį, kurį pildyti reikėtų formulėmis ir taisyklėmis. Šį sąsiuvinį visada turėti su savimi, tokiu būdu galima greitai prisiminti ir pritaikyti kitų temų žinias.

  • Dar savarankiško mokymosi metu gali puikiai pasitarnauti skaičiuotuvas. Nors skaičiuotuvas ir neparodo skaičiavimo, bet galima lyginti gautą ir skaičiuotuve esantį rezultatą, o tada įvertinti savo sprendimą. Jeigu atsakymas neteisingas, tai ieškome skaičiavimo ar sprendimo būdo klaidų, kurias ištaisome.

Korepetitorė Vakarė:

  • Visų pirma peržvelgti ankstesnes temas, nes jos dažniausiai būna susijusios su einama tema.

  • Pasikartoti teorinę matematikos dalį, o ne tik spręsti pratimus, kurie be žinių, gali atrodyti neįveikiami.

  • Ir tik tuomet judėti prie uždavinių sprendimo.

Korepetitorė Reda:

  • Sieti realaus pasaulio situacijas su matematiniais uždaviniais. Matematika mūsų smegenims iš esmės yra užduoties „sujunk taškus“ atitikmuo. Tad labai svarbu išmokti rasti kokį nors ryšį su pasauliu tame, ką mokosi.

  • Nepasiduoti vos tik nesiseka išspręsti. Matematika yra nuostabus dalykas, kai pasiseka suprasti, ir neretai kelia nemažą stresą ir numuša pasitikėjimą savimi, kai nepavyksta (nors tai labai susiję ir su emocine aplinka). Taigi, labai svarbu mokymosi proceso metu prisiminti, kad tai ir yra mokymasis. Ne viskas visiems pavyksta iškart, kiekvieno suvokimo procesas skirtingas, vienam prireikia daugiau pastangų įdėti, kitam mažiau, bet tai nereiškia, kad vienas kažkuo už kitą geresnis ar blogesnis. Bet be pastangų ir nuoseklaus darbo sunkiai kas nors išeina bet kam.

  • Skaityti knygas ir lavinti kritinį mąstymą. Nemaža dalis mokyklinės matematikos yra gerų teksto suvokimo įgūdžių reikalaujantis procesas. Jei kalbam apie mažamečius, vaikas dar nepradėjęs mokytis matematikos turėtų jau mokėti skaityti, kitu atveju, nemaža pamokos dalis bus užimta sąlygos skaitymu paraidžiui, dar kelis kartus perskaitoma ir tik tada įsisavinama informacija. Tai tikrai suvalgo nemažai laiko, kuris galėtų būti skiriamas paties uždavinio suvokimui.


Ką patartumėte specifiškai prieš matematikos kontrolinį testą?

matematikos korepetitorė Vakarė

Korepetitorė Vakarė:

Kartojimas – žinių motina, tačiau vien žinių neužtenka. Būtina ir pasipraktikuoti sprendžiant uždavinius, kurių tikitės kontroliniuose. Taip susipažinę tiek su tema, tiek pamatę panašias spręstas užduotis per kontrolinį neapims baimė, kad neturit žalio supratimo, ką daryti. Nes jau būsit sprendę panašų uždavinį.


Korepetitorė Reda:

Mano manymu, geriausias mokymosi būdas yra spręsti uždavinius tol, kol bus iki galo aišku, ką reikia daryt. Permąstyti, ar šiek tiek pakeitus uždavinio sąlygą aišku, ką daryti, pasiieškot skirtingų pavyzdžių.


Kas labiausiai padėtų ruošiantis matematikos PUPP?


Korepetitorė Vakarė:

Rekomenduočiau peržvelgti visų eitų temų teoriją bei pasipraktikuoti bent po vieną ar du uždavinius iš temos. Skamba labai baisiai ir daug, bet tikrai taip nėra. Nepamirškit, kad ruošiatės ne tik PUPP, bet ir padedate pagrindą tolimesniam žinių įgijimui.


Ačiū už atsakymus ir sėkmės dirbant matematikos korepetitorėmis!


Jeigu ieškote matematikos korepetitoriaus, kuris padės nugalėti matematikos sunkumus, kviečiame registruotis užsiėmimams!


bottom of page