top of page

Lietuvių kalbos korepetitorės pataria: kaip ruoštis kalbėjimo įskaitai?

Updated: Feb 1


Artėjant lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo įskaitai, gali kilti daug klausimų. Pavyzdžiui, kuo naudinga kalbėjimo įskaita? Kaip tinkamai jai pasiruošti? Gal neverta į tai žiūrėti rimtai? COREPETITUS kalbintos lietuvių kalbos korepetitorės dalinasi mintimis, ką verta žinoti prieš lietuvių kalbėjimo įskaitą, kaip jai tinkamai pasiruošti ir šį pasiruošimą naudingai išnaudoti ir VBE. Korepetitorių patarimai pravers ne tik dvyliktokams, bet ir dešimtokams, besiruošiantiems PUPP.


Ką patartumėt abiturientui, besiruošiančiam lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo įskaitai?


Korepetitorė Rusnė:

Visų pirma, lietuvių kalbėjimo įskaita yra puikus būdas pasikartoti autorius, prisiminti istorinius ir literatūrinius kontekstus. Papildoma kūrinių ir autorių analizė padeda geriau suvokti ne tik patį tekstą, tačiau ir autoriaus jausmus, to laikotarpio rašybos bei stiliaus ypatumus. Mano nuomone, svarbiausia susidaryti planą bei gerai apgalvoti, kaip skirtinguose kūriniuose atsispindi tema, kokių panašumų ir skirtumų turi pasirinkti kūriniai. Be abejo, kiekviena įskaitos tema yra unikali, tačiau visada mokiniams rekomenduoju pasirinkti bent vieną autorių, apie kurį žinoma mažiau, nes papildoma analizė gali tą patį kūrinį nuspalvinti naujomis spalvomis.


Korepetitorė Barbora:

Kadangi kalba rašoma namuose, siūlyčiau rašant pasigilinti ne tik į kūrinius, kurie yra tinkami remtis pasirinkta tema, bet ir į kitus kultūrinius aspektus, kurie galėtų sustiprinti kalbą: filmus, dailę, teatrą, filosofines idėjas ir kt. Taip pat nepradėkite rašyti „iš oro“ – sėkmės komponentas tiek rašant kalbą, tiek rašinį yra planas – būtent jis padės susisteminti informaciją ir nenukrypti nuo temos. Atėjus kalbėjimo dienai svarbiausia neleisti stresui nugalėti – prisiminkite, jog tai yra jūsų kalba, jūsų žodžiai ir mintys, kalbėkite drąsiai ir laisvai, mėgaukitės tuo.


Lietuvių kalbos korepetitorė pataria nepasilikti visko paskutinei minutei

Korepetitorė Eglė:

Patarčiau nepasilikti visko paskutinei minutei. Manau, kad yra labai svarbu planuoti laiką ir atidžiai atsirinkti informaciją. Taip pat svarbu, jog pasirinkta tema būtų ne tik tinkama ar aktuali, tačiau įdomi kalbančiajam, nes tokiu būdu jos perteikimas yra labiau patrauklus bei sudominantis auditoriją


Korepetitorė Miglė: Man atrodo, kad svarbiausias dalykas viešajame kalbėjime yra kalbančiojo pasitikėjimas savimi ir savo mintimis. Paprasčiausias būdas „prisijaukinti“ kalbą yra pačiam ją rašyti ir kurti, ją vis puoselėti ir redaguoti. Antra, siūlau vadovautis mintimi: „pergalė neišvengiama, jei nepaliksi šansų pralaimėjimui.“ Tad gerai išmokti ir sėkmingai pasakyti savo viešąją kalbą galima daug kartų repetuojant prieš veidrodį, prieš namiškius ar draugus, kitaip tariant, tikslingai jai ruošiantis.


Ką verta žinoti prieš viešojo kalbėjimo įskaitą?


Korepetitorė Eglė:

Prieš įskaitą yra verta atkreipti dėmesį ne tik į perskaitytus kūrinius, bet ir kaip efektyviai perteikti informaciją. Be to, ypač svarbu pasidomėti, kaip reaguoti į stresines situacijas, kaip su jomis tvarkytis. Pasiruošimas lietuvių kalbos kalbėjimui gali padėti labiau prisiminti kūrinius, jų aktualumą šių dienų visuomenėje. Be abejo, viešas kalbėjimas prisideda ir prie minčių dėliojimo, argumentavimo įgūdžių tvirtinimo.


Lietuvių kalbos korepetitorė Miglė pataria pačiam pasirašyti savo kalbą tokią, kad ji būtų aiški

Korepetitorė Miglė:

Noriu priminti, kad tik tu pats esi savo kalbos autorius. Nerašyk minčių ar idėjų, kurios tau nepriimtinos ir nesuprantamos. Stenkis formuluoti trumpesnius sakinius, kad pats nepamestum savo minties. Nepamiršk, kad tavo kalba turi skambėti kaip bendrinė lietuvių kalba, tad būtinai išsiaiškink ne visai aiškių ar žinomų žodžių kirčiavimą.


Korepetitorė Rusnė:

Rekomenduoju lietuvių kalbėjimą rašyti patiems bei nesimokyti teksto atmintinai, nes atsiskaitymo metu yra didelė tikimybė, jog „iškalta“ medžiaga susimaišys ir sukels papildomo streso.


Kaip lietuvių kalbėjimas gali pasitarnauti ruošiantis egzaminui?


Korepetitorė Miglė:

Tikrai daug kuo. Kalba kaip ir egzamino rašinys turi būti struktūruota. Temos atskleidimas lygiai taip pat kaip rašinyje aiškinamas įvardijant pasirinktus aspektus ir juos argumentuojant. Be to, rašydamas kalbą treniruojiesi dėstyti savo mintis, plėtoti pasirinktą temą, pavyzdžiais pagrįsti idėjas.


Korepetitorė Aistė:

Lietuvių kalbėjimo įskaita – vienas vertingiausių etapų ruošiantis valstybiniam egzaminui, kai mokinys gali atsakingai išanalizuoti pasirinktą temą, praplėsti savo žinias vertinga papildoma informacija, kuria remiasi kalboje. Abiturientams patarčiau susigalvoti savo temas, kurios juos tikrai domintų. Tokiu būdu bus lengviau analizuoti tekstus, ieškoti informacijos ir perprasti literatūrinio rašinio subtilybes. Visa tai tikrai pravers egzamine, neabejokite.


Korepetitorė Barbora:

Dabar daugelis abiturientų mėgsta neapsisunkinti ir kalbas nusipirkti internete, tačiau tokiu būdu yra daroma taip vadinama meškos paslauga. Pagrindinis patarimas – rašykite patys! Rašydami kalbą daug labiau įsigilinsite į pasirinktus kūrinius, tai labai pravers VBE, nes bent jau 2 ar 3 kūrinius žinosite idealiai. Taip pat parašę ir išmokę kalbą, bent dalį jos atsiminsite dar ir egzamino metu, tad jeigu jūsų kalba, ar kuri nors jos dalis, bus tinkama VBE duotai temai, iš karto palengvės egzaminas – jau žinosite apie ką ir netgi kaip rašyti, kuo pasiremti (man ir pačiai kalba labai padėjo egzamine).


Ačiū už atsakymus ir sėkmės dirbant lietuvių kalbos korepetitorėmis!


Jeigu jums reikia pagalbos ruošiantis lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo įskaitai, PUPP ar VBE, mūsų korepetitoriai jums tikrai padės! Kviečiame suskubti registruotis nuotoliniams užsiėmimams – laiko liko visai nedaug!





bottom of page