top of page

Kaip padėti vaikui mokytis – naudingi patarimai tėvams


Visi tėvai nori ir viliasi, kad pavyks savo vaikams padėti pasiekti visų tikslų jų mokymosi kelyje. Nors kiekvieno vaiko mokymosi stilius yra unikalus, yra ir universalių strategijų, galinčių gerokai padėti jiems siekti rezultatų. Corepetitus.lt komanda paruošė patarimų, kaip padėti vaikui mokytis.


Sukurkite rutiną

Galvokite apie vaiko mokymąsi kaip apie vejos priežiūrą. Taip pat, kaip vejos sėklas reikia sodinti, aeruoti ir laistyti tinkamu metu (pagal rutiną), panašiai yra ir vaikams. Sudarius tinkamą planą, veja suvešės...

Tėvai gali sudaryti kasdienį namų darbų ir mokymosi laiko tvarkaraštį, pavyzdžiui, nuo 18 iki 20 valandos darbo dienomis. Ši tvarka turėtų pasiūlyti lankstumą, kad ją būtų galima pritaikyti prie vaiko poreikių ir užklasinės veiklos, bet išlikti pakankamai nuosekli, kad formuotų įprotį.


Kurkite saugią ir palankią mokymosi aplinką

Vieta, kur vaikas mokosi, turėtų būti kaip asmeninė biblioteka – rami erdvė su geru apšvietimu, kur niekas neturėtų blaškyti dėmesio.

Jai paruošti reikėtų šiek tiek investicijų. Patogus stalas ir kėdė, lentynėlės, rašymo ir piešimo priemonės, sąsiuviniai ir kita suteiks organizuotumo ir komforto, nes atžala visada psichologiškai pasiruoš mokymuisi, kai sės prie stalo. Tiesa, kartkartėmis verta aplinką pakeisti, nes per daug pastovi rutina gali smukdyti kūrybiškumą.


Girkite už smalsumą

Smalsumas visada buvo, yra ir išliks intelektinių pasiekimų varikliu. Skatinkite vaiką užduoti klausimus, domėtis savo interesais ar net nepasiduoti, jei atsakymo į klausimą nežino nei jis pats, nei tėvai. Reikia žingeidumu džiaugtis bei jį įgalinti tapti vaiko varikliu siekti daugiau ir mokyklos suole, ir už jo ribų.


Naudokite realaus pasaulio pavyzdžius

Akademinius dalykus susiejus su realaus pasaulio pavyzdžiais, mokymasis gali tapti įtraukesnis, o dalykai - suprantamesni. Jei mokiniai mokosi geometrijos, galite naudoti matavimą sugretindami viską su maisto produktais arba kampų matavimą sugretinti su sporto šakomis.

Toks požiūris abstrakčias sąvokas paverčia apčiuopiama, vaikui jau pažįstama patirtimi.


Skaitykite kartu

Skaitymas protui yra tas pats, kas kūnui mankšta. Vaikas turėtų skaityti literatūrą, nepriklausomai nuo jo amžiaus. Labai smagu - skaityti knygas kartu ir dalintis mintimis bei nuomonėmis. Tai ne tik gerina vaikų raštingumo įgūdžius, bet ir padeda ugdyti kritinį mąstymą, leidžia į viską pažiūrėti iš kelių pusių.

Girkite ne tik rezultatus, bet ir pastangas

Įsivaizduokite viską kaip maratoną, o ne sprintą. Galvodami, kaip padėti vaikui mokytis, švęskite mažus pasiekimus ir girkite pastangas, kurias vaikas deda.



bottom of page