top of page

Geriausi būdai motyvuoti vaiką mokytis

Updated: Feb 1



Kaip žino kiekviena mama, kiekvienas tėtis ar globėjas, vaiko ugdymas išlieka svarbiausiu dalyku, paruošiančiu jį tolesniam, suaugusiojo gyvenimui. Šiuolaikiniame, greitame pasaulyje, kai pilna dėmesį blaškančių dalykų, užtikrinti, kad jūsų vaikas išliks motyvuotas mokslo atžvilgiu - nemenkas iššūkis. Tai gali būti ir vidiniai, ir išoriniai veiksniai, tačiau nepaisant tipo, su jais reikėtų kovoti, kadangi nemotyvuotam atžalai bus daug sunkiau. Pasidalinsime keletu patarimų, kaip motyvuoti vaiką mokytis ir ką ekspertai, korepetitoriai, pedagogai bei psichologai vertina kaip geriausias motyvavimo priemones.


Kiekvienas vaikas skirtingas, bet tobulėjimas jiems turi būti vienodai svarbus


Vaikai ir žmonėms iš prigimties yra smalsūs. Svarbu, kad to smalsumo niekas nenuslopintų.

Atkreipkite dėmesį į tai, kas traukia jų dėmesį. Ar tai dinozaurai? Kosmoso platybės? Senovės civilizacijos? Mašinos? Drabužiai ir dizainas? O gal sportas? Žinodami jų aistras galite įtraukti su tuo susijusius prizus ar informaciją į mokymąsi. Tokiu būdu pamokos, namų darbai ar kūrybinės užduotys bus ne tiek darbas, kiek įdomi pažintinė, tyrinėjimo patirtis.

Be to, kiekvienam vaikui reikia skirtingo tempo, jis skirtingai įsisavina dalykus. Dėl to svarbu ugdyti į nuolatinį augimą/tobulėjimą orientuotą mąstymą. Tai reiškia, kad vaikas turi visada jausti, jog neįveikiamų iššūkių nėra, o įgūdžiai ar geri pažymiai visada pasiekiami dedant pastangas, skiriant laiko ir taikant tinkamas mokymosi strategijas. Didelį poveikį gali turėti pastangų, o ne įgimtų gebėjimų pagyrimas ir klaidų vertinimas kaip galimybių mokytis, o ne visiškų nesėkmių. Pavyzdžiui, užuot sakę: „Vau, koks tu gabus matematikai", galite sakyti: „Matosi, kad daug dirbai!". Taip pat vietoje nusivylimo prastu pažymiu, galite pasiūlyti vaikui kartu atsigerti arbatos, atsipūsti prie televizoriaus ir tada drauge kibti į darbus su mokymosi užduotimis.


Mokymosi mokykloje nekontroliuosite, tačiau galite kontroliuoti begalę kitų dalykų


Vien tvarkinga mokymosi erdvė namuose gali daug ką pakeisti. Pasirūpinkite, kad jūsų vaikas turėtų ramią, gerai apšviestą erdvę namų darbams su visais reikalingais reikmenimis. Čia jie geriau susikaups.

Nuoseklumas kuria saugumo jausmą. Tai – irgi svarbu. Jeigu vaikas jausis saugus, kai yra gerai pasiruošęs atsiskaitymui, jo nereikės tiek daug papildomai motyvuoti. Iš anksto nustatytas mokymosi, žaidimų ir poilsio režimas gali padėti jiems veiksmingai valdyti savo laiką. Tačiau taip pat labai svarbu išlikti lankstiems, jei vaikui nėra nuotaikos, sunki diena arba yra kitų, neatidėliotinų reikalų.


Tikslų iškėlimas ir jų pasiekimas – pagrindinis motyvatorius


Vaikai, kaip ir mes visi, stengiasi dėl rezultatų, pasiekimų. Kartu su jais arba patys tėvai, iškeldami jiems aiškius, pasiekiamus tikslus ir švęsdami laimėjimus, suteiks pasitenkinimo jausmą. Na, o kaip žinote – jis kelia priklausomybę...

Paprasta lipdukų lentelė su žvaigždutėmis ar šypsenėlėmis arba mažos dovanėlės gali būti puikus atsakymas ieškant sprendimo, kaip motyvuoti vaiką mokytis?


Pagalba iš išorės – labai naudinga


Glaudus vaiko ryšys su jo mokytojais gali turėti milžinišką reikšmę. Tenka susitaikyti, kad realybėje, didelėse klasėse mokytojai ne visada turi laiko skirti tiek individualaus dėmesio jūsų atžalai, kiek reikia. Dėl to labai naudingos būna ir korepetitorių paslaugos.

Jie stebės ir padės spartinti vaiko pažangą, padidins pasitikėjimą stiprybėmis, eliminuos silpnybes. Dirbant mažose grupėse ar individualiai visada užsimezga ryšys tarp pedagogo ir mokinio. Na, o tai tikrai motyvuoja.

Apie motyvaciją daug žino ir mūsų korepetitoriai. Jų patirtis bei nuomones galite paskaityti žemiau.


Žmones motyvuoja progresas, o šis procesas vyksta palaipsniui. Svarbu mokiniui pateikti pamažu sunkėjančias užduotis, užuot pradėjus nuo vidutinių ir taip mokinio galvoja sukuriant sumaištį. Ne kiekvienas mokinys sugebės pasiekti aukštą lygį suprantant kai kurias temas, dėl to svarbu pamatyti ties kuria pakopa mokinys pasiekia savo sugebėjimų maksimumą, ir galbūt sukelti mažiau nevilties ir pasimetimo, siekiant išspręsti kažką labai sudėtingo.
Taip pat, kaip korepetitoriui, galima su mokiniu pasidalinti savo asmenine patirtimi, nes tikrai didžioji dalis mūsų pačių turėjo neišlaikytų egzaminų, nesuprantamų temų ir liūdesio momentų, kuriuos dažniausiai įveikiame stropiu darbu ir nenuleisdami rankų

Korepetitorė Miglė.




bottom of page