top of page

5 patarimai, kaip motyvuoti paauglį mokytis




Labai nemažai tėvų pastebi, kad sulaukę paauglystės, jų vaikai praranda norą mokytis ir susidomėjimą pamokose vykstančiais dalykais. Tikra tiesa, kad paauglius motyvuoti mokytis gali būti sudėtinga užduotis. Jie turi mokytis ne tik matematikos ar lietuvių kalbos, bet ir pažinti save ir artėti prie savarankiško gyvenimo. Dėl to tėvams tenka nemenkas iššūkis padėti vaikams rasti balansą tarp sunkaus darbo ir motyvacijos bei džiaugsmo. Pateikiame 5 patarimus, kaip motyvuoti paauglį mokytis, jei atrodo, kad jam(-ai) stinga entuziazmo.


1. Pažinkite jų pomėgius bei interesus

Prieš ieškant konkrečių išeičių, labai svarbu suprasti tai, kas jūsų paauglį(-ę) domina. Paaugliai yra labiau linkę mokytis, jei medžiaga ar motyvacijos priemonės atitinka jų asmeninius interesus ar ateities tikslus. Taip pat, kaip geras vadovas įmonėje pažįsta savo kolektyvą ir žino, kad vienam reikia įvertinimo žodžiu, o kitam – papildomo laisvadienio po geros prezentacijos, taip ir jūs turite pažinti savo atžalas. Pasistenkite įsigilinti, kokie dalykai ar temos jam kelia smalsumą, kas aktualu ir pabandykite susieti šiuos interesus su studijomis.

Pavyzdžiui, kompiuteriniais žaidimais besidominčiam paaugliui gali būti patrauklesni informatikos mokslai arba skaitmeninis menas. Mada besidominčiam vaikui – kūrybinės užduotys ir panašiai.


2. Kelkite pasiekiamus tikslus

Dar vienas efektyvus veiksmas norint motyvuoti – pasiekiamų tikslų kėlimas. Bendradarbiaukite su savo paaugliu, kad pavyktų išsikelti pasiekiamus ir išmatuojamus studijų tikslus.

Šie tikslai turėtų būti konkretūs, pavyzdžiui, pagerinti tam tikro dalyko įvertinimą iki X balų arba iki tam tikros datos užbaigti projektą.

Mažos pergalės iššauks pasiekimo jausmą ir po truputį motyvuos dirbti dėl savo tikslų. Nepamirškite, kad jūsų siekis yra paruošti vaiko psichologiją sėkmei, o ne apkrauti nerealiais, tik labai sunkiai įgyvendinamais lūkesčiais.


3. Padėkite sukurti palankią aplinką mokymuisi

Kiekvienam žmogui darbe svarbi aplinka. Rašytojas, ko gero, negalėtų parašyti geros knygos, kai aplink jį kažkas triukšmautų, o tapytojas – nenupieštų šedevro, jeigu nebūtų kur pasidėti teptukus.

Paauglio darbas – mokytis. Tai reiškia, kad jiems reikia turėti ramią, gerai apšviestą erdvę, skirtą būtent mokymuisi. Ten turėtų pakakti vietos viskam susidėti bei viskuo užsiimti.

Skatinkite paauglį šią erdvę pritaikyti sau, kad ji būtų ir patogi, ir leistų jam(-ai) pasiekti norimą produktyvumo lygį.

Vertėtų nepamiršti to, kad mokymuisi palanki aplinka taip pat neatsiejama nuo grafiko. Jeigu bus mokymosi rutina, vaikas lengviau įgyvendins anksčiau minėtus tikslus ir ras optimalų balansą tarp pastangų ir pramogų.


4. Skatinkite, girkite, džiaukitės

Teigiami žodžiai ir skatinantys veiksmai atlieka svarbų vaidmenį galvojant, kaip motyvuoti paauglius mokytis. Pagirkite jų pastangas ir pažangą. Koncentruokitės ne tik į pažymius, bet ir įpročių ugdymą.

Svarbiausia užtikrinti, kad paskatinimas būtų nuoširdus ir proporcingas jų pastangoms ir pasiekimams. Kritika naudinga tik tada, kai ji – su esme bei konkretumu, o ją pateikiate su intencija padėti tobulėti. Priešingu atveju paaugliai ją priims labai šaltai ir tik darysis uždaresni.


5. Skatinkite sąžiningą savo pasiekimų vertinimą

Labai svarbu skatinti vadinamąją savirefleksiją. Paaugliai turėtų mąstyti apie savo mokymosi patirtį, pažinti savo stipriąsias ir silpnąsias puses ir suprasti, kokią įtaką jų pastangos turi akademiniams pasiekimams. Jeigu jaunas žmogus pradės pažinti save ir supras, kur ir dėl jo jam(-ai) geriau sekasi, jis lengviau atras save ir nepristigs motyvacijos mokytis.


bottom of page