top of page

5 patarimai, kaip išmokti lietuvių kalbos gramatikos


Įvaldyti lietuvių kalbos gramatiką gali būti sudėtinga, bet be galo didelę naudą atnešianti užduotis. Lietuvių gramatikos reikia ne tik dėl bendro išprusimo, tačiau ir tolesnės ateities darbo rinkoje, o taip pat ir mokiniui artimiausiu metu aktualiausių dalykų – PUPP ar VBE egzaminų. Jeigu tėveliai pastebi, kad dar ir dabar atžalai sunku įsidėmėti tam tikras taisykles, jie patys nori pagilinti žinias ar geriau pasiruošti egzaminams, šie 5 corepetitus.lt komandos patarimai tikrai pravers.


Reikalingas lygio įvertinimas

Lygio patikrinimas reikalingas tam, kad būtų galima sukurti tinkamą idealų ugdymo planą. Žinodami, kuriose temose yra moksleivio stiprybės, o kur reikia daugiau darbo, lengviau paskirstysite laiką ir pasieksite didžiausią progresą. Lygį nustatyti ir įvertinimus padaryti padeda specialūs testai, lietuvių kalbos mokytojai mokykloje arba korepetitoriai.


Nepamirškite pagrindų

Taisyklių išmokimas, kaip atminties lavinimas. Jums reikėtų pereiti visų iki tol buvusių klasių mokymosi medžiagą, kad prisimintumėte svarbiausius dalykus dėl rašybos, skyrybos, kirčiavimo, sakinio struktūros ir taisyklingo rašymo. Tam geriausia naudoti pratybų sąsiuvinius arba užduotis iš vadovėlių. Pakartojimas gali būti ir smagus, ir labai naudingas, nes užkamšys tas spragas, prie kurių niekas jau nebegrįžta pamokų metu.


Kuo daugiau skaitymo

Bent jau anksčiau, kai nebuvo prieigos prie internetinių šaltinių, daug kas rašybos, minčių dėstymo ir net pasaulėjautos išmokdavo iš literatūros. Nors prieiga prie informacijos dabar daug patogesnė, skirdami laiko skaityti skirtingų autorių, stilių ir tipų kūrinius ar publikacijas, žmonės automatiškai plečia savo žodyną, įsisavina detales bei gerina kalbos žinias. Tam pakaitalo rasti tiesiog neįmanoma.

Jeigu norisi išmokti gramatikos, privalomos ir klasikinės bei net modernios literatūros skaitymas gali labai padėti. Net ir užsieniečiams, kurie ieško, kaip išmokti lietuvių kalbą, labai padeda skaitymas, tad ką kalbėti apie tuos, kuriems tai – gimtojo kalba ir galima pastebėti dar daugiau detalių.


Rašinėlių ar dienoraščio rašymas gali būti labai naudingas

Gramatiką labiausiai reikia pritaikyti prie rašymo. Dėl to, didelis patarimas – rašyti. Nesvarbu ar tai būtų dienoraštis, rašinėliai, naujienlaiškis šeimos nariams ar scenarijus video esė, nuolatinės pastangos rašyti neliks be atpildo. Kompiuterinėse programose veikia įrankiai, kurie pabrauks netaisyklingai parašytus žodžius. Na, o jeigu rašote ranka, galite realiai pritaikyti savo naujai įgytas žinias bei rašyti ilgus sakinius, kai jau žinote apie tinkamą skyrybą ir ne tik.


Svarbu suformuoti įprotį bei rašyti reguliariai

Individualus darbas su patikimu korepetitoriumi – raktas į sėkmę

Corepetitus.lt lietuvių kalbos korepetitoriai sudarys individualų mokymosi planą, kad moksleivis jaustųsi komfortiškai bei galėtų pasiekti geriausių įmanomų rezultatų. Sukurtas ryšys su korepetitoriumi skatins motyvaciją tobulėti, o įtraukiančios bei nenuobodžios pamokos, su kiekviena savaite taps vis naudingesnės.


bottom of page