top of page

20 patarimų, kaip išmokti mokytis geriau



Norint siekti rezultatų svarbus ne tik galutinis įdėtų valandų skaičius. Ne ką mažiau svarbus ir mokymosi efektyvumas. Jeigu žino, kaip efektyviai mokytis, bet koks mokinys pasieks geriausių įmanomų rezultatų ir tam išnaudos dar mažiau jėgų. Tai – idealus scenarijus vaiko raidai, nes tada jam(-ai) liks daugiau jėgų užklasinei veiklai ar papildomam tobulėjimui. Tačiau tikrai ne visi vaikai ir tėvai žino, kaip reikia mokytis efektyviai. Mūsų korepetitoriai paruošė net 20 patarimų, kurie padės šiame kelyje ir leis maksimaliai realizuoti jūsų atžalos potencialą.


1. Kelkite konkrečius, išmatuojamus tikslus

Dažnai tėvai pateikia vaikams lūkesčius, kurie nėra konkretūs. Jie nori, kad vaiko pažymiai pagerėtų, vidurkis pakiltų, tačiau čia nėra aiškumo. Kiek balų vaikui reikia gauti? Koks turi būti jo(-s) vidurkis? Turite sakyti, kad tikitės bent 8-9 balų arba, jog iki pusmečio galo pagal vidurkį klasėje jie pakils bent iki 10-os, 5-os ar kitos vietos.

Keldami konkrečius, bet pasiekiamus tikslus ne tik semestrams, bet ir kiekvienai mokymosi sesijai, galite išlaikyti vaiko koncentraciją ir motyvaciją. Pavyzdžiui, šiandien reikėtų išspręsti 10 papildomų uždavinių arba paskaityti 2 privalomos knygos skyrius. Tai mokymuisi suteiks reikalingos struktūros.


2. Susidarykite mokymosi tvarkaraštį

Mokiniams labai svarbu susikurti gerai struktūruotą mokymosi tvarkaraštį bei jo laikytis. Konkretus laikas mokymuisi turėtų tapti tarsi ritualu, būti nejudinama, prioritetinė veikla. Nuoseklumas padeda susikurti rutiną ir paverčia mokymąsi įpročiu, o ne prievarta. Be to, toks įgūdis pravers ir vėlesniuose vaiko gyvenimo etapuose.


3. Sukurkite bei parinkite tinkamą aplinką

Susiraskite vaikui tinkančią mokymosi aplinką. Tai gali būti ramus kampelis namuose, biblioteka ar net kavinė netoli mokyklos. Svarbiausia rasti vietą, kurioje atžala turėtų galimybę susikaupti ir maksimalią koncentraciją sutelkti į darbą. Kai kada naudinga aplinką ir pakeisti, dėl to rekomenduojame ne tik stalą kambaryje, bet ir viešas bibliotekas, kavines.


4. Stenkitės įterpti aktyvaus mokymosi metodus

Vadinamieji aktyvaus mokymosi metodai, tokie kaip apibendrinimas, klausinėjimas ir medžiagos perpasakojimas kam nors kitam, gali pagerinti tai, kaip atžala supranta medžiagą bei ją įsisavina.


5. Nepamirškite daryti pertraukėlių

Ieškant, kaip geriau mokytis, reikia išvengti vadinamojo akademinio pervargimo, kuris pasitaiko pakankamai dažnai. Tam būtina daryti reguliarias pertraukėles. Trumpos pertraukėlės mokymosi sesijų metu leis atgauti jėgas. Na, o po pasiektų didesnių pergalių praverčia ir vienas kitas laisvadienis.


6. Mokykitės ir laiko vadybos

Efektyvus laiko valdymas užtikrina, kad kiekvienam dalykui ar temai skirsite pakankamai laiko, tačiau ir nepervargsite.

Nustatykite prioritetus ir naudokitės tokiomis priemonėmis kaip planuokliai ar programėlės telefone. Jos padės moksleiviams efektyviai valdytumėte mokinio laiką.


7. Nevenkite mokytis kartu

Mokymasis drauge gali būti naudingas. Mes kalbame ne tik apie tėvų įsitraukimą, bet ir tas situacijas, kai vaikai mokosi kartu. Tada galima rasti įvairių požiūrių į situacijas ir kartu su bendraklasiais ar grupės draugais aptarti bei išsiaiškinti sudėtingas sąvokas.


8. Mokykite to, ko mokotės

Medžiagos dalinimasis su kitu žmogumi yra puikus būdas pagilinti savo supratimą ir užkamšyti spragas.


9. Išnaudokite vaizdinės medžiagos galią

Vaizdinė medžiaga, pavyzdžiui vaizdo įrašai, infografikai, diagramos, lentelės ir minčių žemėlapiai leidžia susisteminti informaciją ir padaryti net sudėtingas temas suprantamesnes.


10. Taikykite realaus pasaulio pavyzdžius

Labai daug geriausių mokytojų ir korepetitorių siekia su savo mokomais dalykais susieti realaus pasaulio pavyzdžius. Nors patys iš savęs jie nepadės rasti atsakymo, kaip mokytis geriau, bet bent jau išlaikys moksleivių koncentraciją.


11. Kartokite

Sakoma, kad kartojimas – visų mokslų motina. Reguliarus praktikavimas ir medžiagos kartojimas padeda užtvirtinti išmoktus dalykus.


12. Rūpinkitės sveikata

Sergantis, išsekęs ar net alkanas mokinys nepajėgs atlikti visko maksimaliai gerai. Augančiam organizmui reikia pakankamai miego, subalansuotos mitybos ir fizinio aktyvumo.


13. Venkite multi-tasking‘o

Vienu metu sutelkite vaiko dėmesį į vieną užduotį. Ieškant, kaip gerai mokytis, reikėtų į šalį pasidėti telefoną bei dirbti prie vienos užduoties vienu metu.


14. Ieškokite, kaip pritaikyti medžiagą prie mokinio stiprybių

Pritaikykite mokymosi metodus, kad jie atitiktų vaiko mokymosi stilių. Tai gali būti regimasis, girdimasis ar net kinestetinis būdas. Prisitaikius, rezultatai turėtų tapti geresni.


15. Protingai išnaudokite technologijomis

Mokomosios programėlės ir internetiniai šaltiniai palengvins tikslų siekimą bei padės gauti geriausią informaciją.


16. Kelkite realius lūkesčius

Realistiškų lūkesčių nustatymas padeda sumažinti stresą ir išvengti nusivylimo. Tėvams reikėtų susitaikyti, kad kliūčių ir sunkumų išvengti nepavyks. Svarbu visą laiką siekti to paties tikslo bei neprarasti motyvacijos.


17. Skatinkite smalsumą

Matydami atžalų smalsumą – juo džiaukitės ir jį skatinkite


18. Domėkitės ir padėkite

Jeigu turite žinių ar kompetencijos, padėkite vaikams mokytis perteikdami savo žinias. Jei trūksta laiko arba žinių, nedvejokite kreiptis į korepetitorius.


19. Būkite organizuoti

Mokymosi inventorius visada turėtų būti organizuotai laikomas ir lengvai randamas. Priešingu atveju vaikas veltui gaiš daug laiko arba patirs bereikalingą stresą. Sprendimas kaip išmokti mokytis remiasi ir į tai, kad reikia išmokti laiko bei darbo priemonių vadybos.


20. Ieškokite grįžtamojo ryšio

Girdėdami savo vaikų korepetitorių ar mokytojų mokykloje mintis, galite sužinoti apie jų pažangą ir sritis, kur reikėtų daugiau pastangų.


bottom of page