top of page

Ką daryti, kad pagerėtų mokymosi rezultatai? I dalis


Ką tik 2022-iesiems persiritus į 2023-iuosius, greitai baigsis ir pirmasis pusmetis mokykloje. Galbūt jauti kartėlį dėl įvertinimų ir suki galvą, ką daryti, kad kitą pusmetį iš matematikos išvestų teigiamą? O gal esi maksimalistas, kuriam atrodo, kad vis nepasieki norimų rezultatų? Nebežinai, ko imtis, nes, regis, padarei viską... Jei nežinai, nuo ko pradėti, kad kito pusmečio rezultatai mokykloje džiugintų ir tave, ir tavo tėvus, ir mokytojus gali pradėti nuo patarimų, pateiktų šiame straipsnyje.


Remdamiesi prestižine Oksfordo Karališkąja akademija, COREPETITUS rekomenduoja pirmiausia pažvelgti į priežastis, kodėl nepavyksta pasiekti norimų rezultatų. Ir tuomet apgalvoti žingsnius, padėsiančius problemą išspręsti.


Nenuvertink savo galimybių


Galbūt jau kuris laikas tau niekaip nepavyksta pasiekti trokštamų rezultatų ir jautiesi savimi nusivylęs. Pirmojo trimestro ar artėjančio pusmečio rezultatai bado akis ir jautiesi įveiktas fizikos ar kitų disciplinų... Gal nori kaip strutis tiesiog įkišti galvą smėlin? Pirmas žingsnis tam, kad pagerintum savo rezultatus, yra nustoti galvoti, kad jei tau nepavyko iki šiol, nepavyks ir toliau.


Jeigu nori pakeisti prastus ar nepakankamai gerus įvertinimus, pirmiausia turi patikėti, kad gali juos pagerinti. Tavo mokymosi rezultatai nenulemia tavo asmeninės vertės, bet jie gali būti tau naudingi asmeniškai – geri rezultatai gali atverti galimybes. Pasiekęs geresnių rezultatų, turėsi didesnę tikimybę įstoti į gerą gimnaziją ar net geriausius šalies bei užsienio universitetus.


Tad jeigu nori turėti daugiau galimybių ateityje, pirmiausia patariame pradėti galvoti, kad tu gali tas galimybes turėti. Tiesiog reikia daugiau pasistengti. Užuot iškart galvojęs, kad nepavyks suprasti sudėtingų matematikos uždavinių ar perprasti, ką autorius turėjo omenyje viename ar kitame kūrinyje, rekomenduojame galvoti, kad suprasti pavyks, tiesiog nuo šiol įdėsi daugiau darbo. Pradėjęs tikėti savo jėgomis pagerinti rezultatus, turėsi ir daugiau motyvacijos mokytis. Taip pasikeitęs mąstymo būdas padės įgyvendinti ir kitus žingsnius.


Apgalvok, kokios sritys ir kodėl yra tavo silpnoji vieta


Tam, kad galėtum imtis realių veiksmų pagerinti rezultatus, pirmiausia turi suprasti, kas yra silpnoji tavo mokymosi grandis ir kodėl. Ar tavo rezultatai nuolat žemesni nei norėtum? O gal yra viena konkreti disciplina, ar disciplinos sritis, kuri smukdo bendrą vidurkį? Peržvelk savo pirmojo trimestro ar pusmečio pažymius ir atkreipk dėmesį į dėsningumus. Gali net paieškoti konkrečių atsiskaitymų, iš kurių gavai prastus įvertinimus.

Pagalvok:

  • Ar tavo įvertinimai bendrai mažėjo paskutiniu metu, ar suprastėjo tik kurios nors vienos, ar kelių disciplinų pažymiai?

  • Ar tavo įvertinimai visad mažesni, kurioje nors vienoje disciplinoje?

Tikriausiai, jau žinai atsakymus į šiuos klausimus. Visgi, susirašius pažymius popieriaus lape ar net pasidarius grafiką, kaip jie kito, gali susidaryti aiškesnis vaizdas, kur slypi problema.


Dabar pagalvok apie priežastis, kodėl tau nepavyksta išpildyti viso savo potencialo? Kodėl įvertinimai yra prastesni nei norėtum?

  • Galbūt yra išorinių faktorių, lėmusių tavo pažymių prastėjimą? Pavyzdžiui, sunkumai šeimoje ar bendravimo iššūkiai mokykloje? Perėjimas į stipresnę gimnaziją? Ar pasikeitęs kurio nors dalyko mokytojas?

  • Galbūt kyla sunkumų su tam tikrais mokymosi įgūdžiais? Pavyzdžiui, sunkiai sekasi dėlioti mintis raštu ar vestis kokybiškus konspektus?

  • Galbūt netinka mokymosi metodai?


Visi šie dalykai gali turėti įtakos tavo mokymosi rezultatams. Jeigu atpažįsti, kur slypi problema, gali pradėti ją spręsti. Galbūt tau prireiks kitų pagalbos, jeigu problema išorinė. O jeigu problema slypi mokymesi, šio straipsnio I ir II dalyje rasi keletą pasiūlymų, kaip gali tai pakeisti.

Atidžiau klausykis per pamokas ir užduok klausimus


Jeigu esi linkęs gaudyti varnas per pamokas, dabar pats metas pradėti sutelkti dėmesį į tai, kas vyksta čia ir dabar klasėje:

  • Užuot kalbėjęs su draugais ar leidęs sau skrajoti mintyse, stenkis įsiklausyti, ką kalba mokytoja.

  • Automatiškai nepersirašinėk to, ką matai lentoje ar skaidrėse – pirmiausia pasistenk suprasti turinį.

  • Veskis aiškius užrašus, kad po kurio laiko pavyktų suprasti, kas juose parašyta.

  • Būk drąsus klausti, jeigu ko nors nesupranti, ar nori pasitikslinti su mokytoja. Paklausti yra kur kas paprasčiau negu papildomai ieškotis informacijos knygose ar internete. Mokytojai tikrai negalvos apie tave prasčiau, jei pakelsi ranką. Tai kaip tik gali jiems parodyti, kad stengiesi dalyvauti pamokoje.

Atkreipk dėmesį į savo laiko planavimo ir tvarkos įpročius

  • Pasistenk palaikyti savo darbo vietą tvarkingą, o užrašus ir knygas sudėtas taip, kad išties žinotum, kas kur yra.

  • Apgalvok, kaip planuoji savo laiką. Tai padės produktyviai paskirstyti laiką ir atrasti, kada gali skirti daugiau dėmesio mokytis problemines disciplinas.

  • Pasirašyk asmeninę dienotvarkę, kurioje aiškiai paskirstytum laiką mokyklai, būreliams, kasdieninėms užduotims ir pasiliktum užtektinai laiko namų darbams.

  • Skirk papildomo laiko dalykams ar temoms, kurias įsivardinai, kaip problemines. Jeigu jiems iki šiol skyrei mažiausiai dėmesio, tai ir gali būti priežastis, kodėl jie nesiseka.


Nebešvaistyk laiko


Viena iš priežasčių, kodėl patiri sunkumus mokykloje, gali būti, kad per daug laiko praleidi prokrastinacijoje – atidėliodamas ar vis atitraukdamas savo dėmesį nuo mokymosi, pavyzdžiui, naršydamas Instagram'e ar žiūrėdamas TikTok vaizdo įrašus. Taip elgtis įprasta, kai darbų prisikaupia pernelyg daug. Kai reikia padaryti TIEK DAUG, tampa nebeaišku, nuo ko pradėti. Kyla pagunda nedaryti nieko. Problema, kad atidėliojimas neišvengiamai sumažina laiką, kurį galėtum skirti užduotims, ir mažina produktyvumą. Todėl, jeigu nežinai, nuo ko pradėti, pradėk nuo to, ką padarius tau palengvėtų labiausiai.


Rinkis korepetitorių pagalbą


Jeigu anksčiau paminėti patarimai nesuveikė iki šiol, ar manai, kad vis tiek nepadės, siūlome pagalvoti apie profesionalių korepetitorių pagalbą. Asmeninis korepetitorius padės nustatyti spragas ir silpnąsias vietas mokymesi bei jas išspręsti. Jam galėsi užduoti klausimus, kurių neišdrįsai paklausti mokykloje, kartu parengti namų darbus ir pasiruošti atsiskaitymams. Korepetitorius, atsižvelgdamas į tavo individualų charakterį ir mokymosi sunkumus, užsiėmimus suplanuos taip, kad jie atitiktų tavo poreikius.


Taigi, raginame pirmiausia pamėginti suprasti, kodėl kyla mokymosi sunkumai. O tuomet išbandyti metodus, galinčius padėti išgelbėti kito pusmečio įvertinimus. Daugiau patarimų, kaip tai padaryti, galėsi rasti antrojoje straipsnio dalyje.


Jeigu ieškote gero korepetitoriaus čia ir dabar, kviečiame registruotis užsiėmimams.




bottom of page