top of page

Moksleivių atostogos: kaip jas išnaudoti produktyviai?

Updated: Feb 1


žiemos atostogos, nuotolinis mokymasis per atostogas, ką veikti per atostogas, nuotolinis matematikos korepetitorius

Žiemos atostogos – itin laukiamos moksleivių. Namai ir miestai šventiškai pasipuošę, visur kvepia meduoliais ir karštu šokoladu, skamba kalėdinė muzika ir nejučiom norisi šypsotis daugiau. COREPETITUS komanda taip pat su šypsenomis laukia šv. Kalėdų ir Naujųjų Metų švenčių. O prieš jas dalinasi patarimais – kaip per atostogas išlaikyti ne tik gerą nuotaiką, bet ir gerus mokymosi rezultatus po atostogų. Bei kaip naudingai išnaudoti šias kelias savaites.


Palaikyti mokymosi tempą, renkantis nuotolinius užsiėmimus


Britų tyrimų rezultatai atskleidė, kad moksleivių testų rezultatai po atostogų būna ženkliai mažesni nei prieš jas. O, pavyzdžiui, per vasaros atostogas mokiniai praranda maždaug dviejų mėnesių matematikos ir skaitymo įgūdžius palyginus su mokiniais, kurie neapleido mokslų ir toliau mokėsi per atostogas. Nors žiemos atostogos yra kur kas trumpesnės nei vasaros, jos taip pat gali itin sulėtinti mokymosi tempą ar net prisidėti prie regreso.


Net jeigu šiandien jūsų vaikui pavyksta išlaikyti gerus mokymosi rezultatus, nepaisant pakilios šventinės nuotaikos, raginame apgalvoti, kaip bus po švenčių. Tam, kad prisivalgymas prie Kūčių stalo ir dovanų pakavimas šv. Kalėdų rytą netaptų rankiniu stabdžiu ant mokslų ledo, COREPETITUS rekomenduoja nepamiršti susiplanuoti ir laiko pasimokyti. Iš anksto numačius nuotolines konsultacijas, džiaugsmingas pošventinis laikas gali būti naudingai išnaudotas toliau palaikyti gerus mokymosi rezultatus ar juos dar labiau pagerinti. Nespėjus atitrūkti nuo neseniai mokytųsi temų, asmeniškai, ar padedant korepetitoriams, galima išlaikyti tą patį mokymosi tempą ir po atostogų grįžti pasirengus kibti į mokslus.


nuotoliniai korepetitoriai per atostogas

Užpildyti spragas ir pasivyti bendraklasius


Atostogų metas gali būti naudingai išnaudojamas ne tik palaikyti jau esamą mokymosi tempą, tačiau ir prisivyti bendraklasius. Galbūt rudens ir žiemos sezonas buvo negailestingas ir pakirto ligos? Dėl jų teko atsilikti mokykloje? O galbūt perėjimas į gimnaziją ar aukštesnę klasę neįvyko taip sklandžiai, kaip buvo tikėtasi? Gal šventinė nuotaika taip išblaškė, kad pusė gruodžio namų darbų vis dar neatlikti?


Tuomet ilgos šventinės atostogos gali būti idealus laikas užpildyti atsiradusias įvairių disciplinų, pavyzdžiui, matematikos ar lietuvių kalbos spragas. Rekomenduojame išnaudoti atostogų laiką pasiruošti visus namų darbus, perskaityti tą literatūrą, kuri buvo atidėta į šoną, arba padaryti sau paslaugą ir perskaityti į priekį. O skaičiavimą, kiek buvo gauta dovanų, perkelti į aukštesnį lygį ir pamėginti išspręsti sudėtingesnius matematikos uždavinius, kurie atrodė lyg neišgliaudomi graikiniai riešutai.


Pakartoti tai, kas buvo mokytasi


Jeigu dėl mokymosi tempo ar spragų ištaisymo baimių nėra, rekomenduojame peržvelgti tai, kas buvo mokytasi. COREPETITUS matematikos korepetitorės gruodžio pradžioje dalijosi patarimais pasirengti kokybiškus matematikos konspektus. (Visą straipsnį ir patarimus galite skaityti čia.) Jeigu tai padaryti pavyko, siūlome konspektus peržiūrėti, o jeigu tam nebuvo laiko – atostogos jų rengimui kaip tik ideali proga. Rekomenduojame perskaityti ar pasirengti ne tik matematikos, bet ir lietuvių, anglų kalbos, istorijos ar kitų disciplinų konspektus. Prisimintos žinios padės išlikti gerose mokymosi vėžiose bei suteiks daugiau pasitikėjimo savo jėgomis grįžus į mokyklą po Naujųjų Metų.


nuotolinis mokymasis namuose per atostogas

Skirti laiko kokybiškam poilsiui


Visgi COREPETITUS komanda nerekomenduoja visas atostogas tūnoti užsivertus konspektais ir knygomis ar susiplanavus begalę matematikos konsultacijų kasdien. Tam, kad pavyktų išlaikyti mokymosi tempą ir išsitaisyti spragas, užteks vos kelių valandų per savaitę. Labai svarbi atostogų dalis yra pailsėti. Kaip teigia britų mokymosi platforma Kognity, įprastą dieną mūsų smegenys sunaudoja maždaug 20 proc. kūno energijos. Tai daugiausiai energijos išeikvojantis mūsų organas! Dėl to vos po kelių valandų protinio darbo galime jaustis lyg po sunkios sporto treniruotės. Atostogos – puikus metas tai energijai atstatyti. O vienas iš pagrindinių įrankių – kokybiškas miegas. Todėl linkime gerai, bet saikingai išsimiegoti.


Skirtai laiko pabendrauti su šeima


Žiemos atostogos taip pat labai geras metas praleisti daugiau laiko su savo šeima. Kadangi šiuo metu tėvai taip pat dažnai atostogauja, tai gali būti jaukus ir nuoširdus laikas vaikams daugiau sužinoti apie savo šeimos istoriją, šventinius papročius ir jų reikšmę. Taip bus kuriami tvirtesni santykiai, padedantys atsigauti moksleiviams ne tik fiziškai, bet ir emociškai.


Be to, skyrus kokybiško laiko poilsiui ir mėgstamai veiklai, po atostogų moksleiviai turės daugiau jėgų ir motyvacijos kibti į mokslus. Todėl pateikiame nebaigtinį sąrašą pasiūlymų, kaip galima paįvairinti savo šventinį poilsį:

ką nuveikti per atostogas, moksleivių atostogų idėjos


Jeigu norite, kad šios atostogos būtų prasmingai išnaudotos ne tik poilsiui, bet ir mokslui, kviečiame jau dabar registruotis nuotoliniams užsiėmimams!







bottom of page